Behandelingen
Gebitscontrole

Onze tandartsen zien u graag ieder (half)jaar voor een preventieve controle. De tandarts controleert dan uw gebit en kijkt of er gaatjes zijn of andere gebitsproblemen zoals bijvoorbeeld (tandvlees)ontstekingen. Een keer in de zoveel tijd maakt de tandarts een röntgenfoto om nog nauwkeuriger te kunnen kijken of er zich nog problemen voordoen. Vaak verwijdert de tandarts tijdens de controle tandsteen en worden uw tanden gepolijst. Indien er veel tandsteen is, kan het zijn dat de tandarts u doorstuurt voor een afspraak bij de mondhygiëniste. Als er gaatjes worden geconstateerd tijdens deze gebitscontrole, zal de tandarts in de meeste gevallen een vervolgafspraak maken om de vullingen te doen en/of andere problemen te herstellen.

Trekken van tanden of kiezen

Het kan voorkomen dat een tand of kies verwijderd moet worden. In de meeste gevallen gebeurt dit onder lokale anesthesie (verdoving). Hierdoor heeft u tijdens de behandeling vrijwel geen pijn. Bij aanvang van de behandeling geeft de tandarts u een verdoving. Als de verdoving goed is ingewerkt begint de tandarts met het losmaken van de tand of kies. In de meeste gevallen kan de tand of kies er in zijn geheel worden uitgehaald. Als het meer moeite kost, doordat de tand of kies er vast zit, kan deze er ook in gedeeltes uitgehaald worden.

Wortelkanaalbehandeling

Iedere tand of kies heeft één of meerdere wortels, deze zitten in de kaak, onder het zichtbare gedeelte van een tand of kies. Deze wortels bevatten een of meerdere wortelkanalen. In deze kanalen zit de pulpa, die bestaat uit bindweefsel, zenuwvezels en hele kleine bloedvaten. Het kan zijn dat er zich een ontsteking vormt in één van de wortelkanalen (door o.a. tandbederf, een lekkende vulling of een val). De wortelkanalen zijn via de wortelpunt verbonden met het kaakbot. Het kan gebeuren dat een dergelijke ontsteking zich uitbreidt naar de kaak.
De tandarts moet kunnen bepalen waar de ontsteking zich precies bevindt. Om dit te kunnen doen wordt er eerst een röntgenfoto gemaakt. Vervolgens geeft de tandarts een verdoving en wordt de bovenkant van de kies opengemaakt. Het dode weefsel kan op deze manier verwijderd worden. Daarna wordt de kies gereinigd met kleine vijltjes en een desinfecterende vloeistof. Tevens kijkt de tandarts of er nog andere ontstekingen zijn. Als de pulpa eruit is gehaald, gebruikt de tandarts kleine rubberstiftjes om de ruimte in de kies op te vullen. Dit geheel wordt afgewerkt met een normale vulling. Het kan voorkomen dat de kies zwakker wordt in de loop der tijd. Dan kan er voor een kroon worden gekozen.

Kroon- en brugwerk

Als een tand of kies beschadigd of sterk gevuld is, kan een kroon een goede oplossing zijn. Een kroon is een speciale overkapping van kunststof of porselein (of beide), die dan over de betreffende kies wordt geplaatst. De kroon wordt geprepareerd door de tandarts en wordt aangepast aan de vorm en kleur van uw eigen tanden en/of kiezen. De kroon geeft meer stevigheid en bescherming aan de tand of kies onder de kroon en bestaat uit één stuk.
De betreffende tand of kies zal door de tandarts voor een groot deel omslepen worden. Dit kan onder lokale anesthesie (verdoving) worden gedaan, zodat de behandeling vrijwel pijnloos verloopt. Er zal vervolgens een afdruk worden gemaakt van de betreffende tand of kies en de omliggende tanden/kiezen. Als tijdelijke voorziening wordt er door de tandarts een noodkroon geplaatst. Vervolgens vervaardigt ons tandtechnisch laboratorium de kroon in ca. 2 weken. Na deze termijn wordt de noodkroon vervangen door de definitieve kroon.
Een brug is ook één van de manieren om een ontbrekende tand of kies te vervangen. Een brug bestaat in de meeste gevallen uit twee kronen en één dummy (zwevende kunsttand) en wordt vastgemaakt aan één of twee aangrenzende eigen tanden. De brug vult de lege ruimte op waar de tand of kies zou moeten zitten. Met behulp van een cement wordt de brug op zijn plaats vastgezet.

Sealen

Onze tandartsen en mondhygiëniste brengen regelmatig een sealing aan. Dit gebeurt veelal bij kinderen waarbij de blijvende elementen recentelijk zijn doorgebroken. Sealen betekent dat er een laagje kunststoflak over de groeven en putjes in de kauwvlakken wordt aangebracht. Op deze manier kan beter worden voorkomen dat bacteriën zich innestelen in deze kiezen. Als de kiezen net zijn doorgebroken, moet het glazuur namelijk nog uitharden, de kiezen zijn dan extra gevoelig voor gaatjes.

Vulling

De tandarts kan een tand of kies die is beschadigd of deels verloren gegaan, herstellen door middel van een vulling. De vulling zorgt er vaak voor dat er geen pijn meer is en kan de functie van de tand/kies herstellen. Er zijn diverse vulmaterialen die hiervoor gebruikt worden. De meest gebruikte in onze praktijk is composiet (witte vulling) en voorheen ook amalgaan (zilveren vulling).
Het gebeurt ook regelmatig dat patiënten hun reeds bestaande amalgaamvullingen willen laten vervangen door (witte) composiet vullingen. Ook deze behandeling kan in onze praktijk plaatsvinden. Het vullen kan, soms op verzoek van de patiënt, plaatsvinden onder anesthesie (verdoving), maar dit is niet altijd nodig/noodzakelijk.

Gebitsprothese

In het geval dat er ontbrekende tanden zijn in het gebit, is de gebitsprothese de meest voorkomende oplossing. Als alle tanden en kiezen ontbreken in het gebit, spreken we van een volledige prothese. Als slechts een deel van de tanden en/of kiezen ontbreken, kan er worden gekozen voor een partiële prothese of een frameprothese. Veelal wordt een volledige prothese vergoed vanuit de basisverzekering (dit gaat wel ten koste van het eigen risico). Informeert u bij één van onze medewerkers voor de mogelijkheden.

Implantaten

In bepaalde situaties is het noodzakelijk om implantaten te plaatsen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als er een tand of kies volledig verloren is gegaan. Of wanneer een gewone/uitneembare gebitsprothese geen houvast meer heeft. Een implantaat is een soort kunstwortel die in de kaak wordt geplaatst. Een implantaat ziet eruit als een soort schroef en is vervaardigd uit titanium. Dit is een lichaamsvriendelijk materiaal, waaraan bot zich gemakkelijk hecht. De kaakchirurg bepaalt of er genoeg ruimte is voor het plaatsen van een implantaat.
Een implantaat wordt geplaatst bij de kaakchirurg. In onze praktijk verzorgen wij het gedeelte op het implantaat (de kroon, brug of implantaat prothese).

Preventie

Hanny Terpstra, Martine Russchen en Froukje van der Meer zijn werkzaam als preventieassistentes binnen onze praktijk. Een preventieassistente is over het algemeen een tandartsassistente die is opgeleid in het uitvoeren van preventieve behandeling en mondhygiëne.

De preventieassistente mag de volgende (be)handelingen uitvoeren:
- het verwijderen van tandsteen en plak boven het tandvlees
- geven van poetsinstructies
- afnemen van vragen ter controle van de anamnese die door de tandarts of mondhygiënist is afgenomen
- in kaart brengen van de conditie van het tandvlees
- polijsten van tanden en kiezen
- aanbrengen van fluoride
- voorlichting en instructie geven over gebitsverzorging.

Extractie
Orthodontie

Wat kunnen wij voor u betekenen?

U kunt bij ons terecht voor diverse behandelingen. Iedere tandarts heeft zijn/haar eigen aandachtsgebied.
Wij besteden veel zorg en aandacht aan de reguliere gebitscontroles, poetsintructies en gebitsreinigingen. Daarnaast doen wij wortelkanaalbehandelingen m.b.v. een microscoop, vinden er orthodontische behandelingen plaats en worden er bijvoorbeeld gebitsprotheses (ook op implantaten) vervaardigd. Ook vullingen, (gecompliceerd) kroon- en brugwerk en esthetische behandelingen (bijv. facings) behoren tot de behandelmogelijkheden.

Angst voor de tandarts?

Bent u bang voor de tandarts of heeft u in het verleden een vervelende ervaring bij een tandarts gehad? Dan bent u binnen onze praktijk aan het juiste adres. Onze tandartsen weten hoe ze patiënten op hun gemak moeten stellen, nemen uitgebreid de tijd en leggen alles wat ze doen rustig uit aan de patiënt. Schroom niet en maak gerust een afspraak, u bent bij ons in goede handen.

Professioneel, preventief en kindvriendelijk.